19-05-2017, 11:02

Eten maken waar je blij van wordt!

Het Voedselvernieuwersfeest op 11 mei bij Koppert Cress in Monster was een groot succes! Landbouw- en voedselpioniers lieten zien dat gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen mogelijk is – als wij het roer om durven gooien. Aan Tafel Stiekem was plaats voor dingen die eigenlijk niet mogen of kunnen, tijdens het boerenspreekuur rolden persoonlijke en bedrijfseconomische vragen door elkaar. Er werden proeftuinen gevierd en matches voor nieuw experiment gemaakt. Gedeputeerde van de provincie en enthousiast ambassadeur van de Voedselfamilies Han Weber nam het rapport ‘Eten maken waar je blij van wordt!’ in ontvangst. De programmaraad van de voedselfamilies werd voorgesteld en we presenteerden het profiel van de Voedselcommissaris.

De Voedselfamilies is een open innovatienetwerk dat zichzelf tot 2020 de tijd geeft om doorbraken te bewerkstelligen in het voedselsysteem in Zuid-Holland. Het wordt ondersteund door Provincie Zuid-Holland en begeleid door Meneer de Leeuw en communicatiebureau VHGK.

Online versie Eten maken waar je blij van wordt!

eten_maken_waar_je_blij_van_wordt_lancering-2.jpg

Ted Duijvestijn overhandigt ‘Eten waar je blij van wordt!’ aan gedeputeerde Han Weber.


09-05-2017, 08:32

Voedselvernieuwersfeest in Zuid-Holland

De voedselfamilies is een Zuid-Hollands netwerk van pioniers, producenten, distribiteurs, voedselliefhebbers en ambtenaren. Zij geven zichzelf tot 2020 de tijd om doorbraken te bewerkstelligen in ons voedselsysteem. Onder de noemer: eten maken maken waar je blij van wordt!

Tijdens het voedselvernieuwersfeest op 11 mei maken wij de voedseltransitie in Zuid-Holland zichtbaar en tastbaar. Voedservernieuwers delen ideeën en bedrijfsgeheimen, verkennen nieuwe doerichtingen en stellen een profiel op voor de voedselcommisares - die de toegang tot duurzaam, betaalbaar en gezond voedsel in Zuid Holland gaat waarborgen…

Ben jij een voedselvernieuwer en wil je meedoen? Meld je aan via voedselfamilies.nl. Er zijn nog een paar plekken. Het feest start om 12 uur bij Koppert Cress in Monster

voedselfamilie_arie-2.jpg

De Voedselfamilies bij Arie van den Berg, 6 oktober 2016


13-03-2017, 11:20

DE KLINKER WINNAAR HORECA ENERGIESTRIJD

Na twaalf weken is de strijd gestreden tussen de twaalf Hoornse horecaondernemers. Wethouder Samir Bashara heeft op zondagavond 12 maart de winnaars van de Puur Hoorn Horeca Energiestrijd bekend gemaakt.
Local Hoorn won de derde prijs, de Zwarte Olifant ging met de tweede prijs naar huis en de grote winnaar was de Klinker.
De Klinker werd, na een periode aan kop te hebben gelopen, de winnaar met een besparing van 15,6 procent op de energierekening. Op jaarbasis levert dit een bedrag op van zo’n 2.200 euro.
Het stadscafé werd op de voet gevolgd door De Zwarte Olifant met 15,2 procent en Local Hoorn eindigde op de derde plaats met een besparing van 11,5 procent. Op vier, vijf en zes volgens respectievelijk Salento, Duvels en The 80’s.
De grootste besparing op gas werd behaald door De Zwarte Olifant met 40 procent. De grootste stroombesparing behaalde Local met 18 procent, maar gemiddeld kwam De Klinker het beste uit de bus met een gasbesparing van 24,5 procent en een besparing op stroom van 9,4 procent.
In totaal bespaarden de top zes een bedrag van, 5.000 euro op jaarbasis.

MdL_Energiestrijd_Horeca_Hoorn_01_low_res.jpg

30-01-2017, 13:34

ZUID-HOLLANDSE VOEDSELFAMILIES

80% lokaal voedsel in Zuid Holland, kan dat? Dat is de vraag van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies, een tijdelijk vernieuwingsnetwerk voor duurzaam en gezond voedsel. (lees hier de transitieagenda)
Na een paar uurtjes googelen en rekenen komen PJ, Merten en Pepik met hun eerste inschattingen: als je iets gezonder eet kan 40% lokaal nu al! Wie rekent het na?

Schermafbeelding_2017-01-30_om_13_36_52.png

30-01-2017, 13:31

MOOI RAPPORCIJFER VAN BOOKING.COM

En we kregen een goed cijfer van booking.com! Dat is makkelijk, want op zo'n mooie plek is iedereen blij.

IMG-20170128-WA0010.jpg

22-11-2016, 09:49

GROOTSTE THUIS.GESPREK IN MEDEMBLIK

Open innovatie begint met open het gesprek aangaan. Op donderdag 17 november presenteerde THUIS.LAB tijdens het Grootste THUIS.GESPREK van Nederland de oogst van een jaar veldwerk over de langdurige zorg.
‘De zorg verandert mee’, zegt de Rijksoverheid.
‘Wat kun je zelf?’ vraagt de gemeente.
Maar wanneer luisteren wij naar jou?
In het boekje ‘Luisteren naar olifantenpaadjes’ dat op vrijdag 11 november werd aangeboden aan staatssecretaris van Rijn, wordt vanuit de praktijk gereflecteerd op burgers activeren, domotica, generatie-isolatie en nieuwe zorggemeenschappen. Bekijk hier de video van het bezoek aan de staatssecretaris.

Voor meer info over THUIS.LAB: www.thuislab.nu.

Thuislab-IMG_7969-_Koomen_FotografieGROOT.jpg

18-11-2016, 10:20

WEDDEN DAT HET WERKT!

'Werk voor iedereen! Kan dat?'
'Ja. Voor iedereen!’
Dat is het antwoord van het vernieuwingsnetwerk Werk Zaanstreek-Waterland:
‘Met en zonder een arbeidsbeperking, met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt.'
Op 25 oktober presenteerden deze pioniers tijdens de Wedden dat het werkt-conferentie hoe zij denken dat we dat voor elkaar kunnen krijgen. Kijk naar de video over de conferentie of lees de toekomstagenda 'Toen afstand ruimte werd'.

Voor meer info: debora@meneerdeleeuw.nl

wedden_dat_het_werkt.png

10-11-2016, 21:04

EVERYBODY CAN LIVE IN A LIVINGSTREET

Geïnspireerd door de Leefstraten in Gent (www.leefstraten.be) zijn ook in Haarlem, Groningen, Utrecht, Brussel en Rotterdam spontaan leefstraten ontstaan. Ook in La Rochelle, Turijn, Ivanic Grad, Miton Keynes en Zadar wordt het krachtige concept van Leefstraten ingezet om te experimenteren met oplossingen voor uiteenlopende stedelijke uitdagingen.
Je eigen directe leefruimte vormgeven blijkt een goede aanleiding te zijn voor minder lokale autokilometers maken, gemeensschapsontwikkeling, nieuwe voetgangersgebieden en zelfs eigen groente kweken in de stad.

Voor meer info: dries@meneerdeleeuw.nl

livingstreets.jpg

19-10-2016, 09:18

THE STORY ABOUT THE TAILOR AND THE DENTIST

Een paar weken terug stond Fleur met de Refugee Company op de voorpagina van The New York Times met haar verhaal over een Syrische tandarts en een Syrische klerenmaker. Ook bezochten Ai Weiwei en minister Asscher deze start up.
De Refugee Company maakt zich sterk voor mensen die naar Nederland zijn gevlucht door ze aan werk te helpen:
‘We geloven erin dat werk de beste manier is om de draad van je leven weer op te pakken en een nieuw sociaal netwerk op te bouwen.'
De missie van Refugee Company krijgt steeds meer bijval! Zie ook TEDX Apeldoorn.

Voor meer info: debora@meneerdeleeuw.nl

asscher.jpg

Minister Asscher bij de Refugee Company, zie AT5


12-09-2016, 10:28

TEXEL IS DE BESTE PLEK OM OUD TE WORDEN!

Texel krijgt van het THUIS.LAB een 8 en is daarmee de winnaar van de THUIS.TOUR. Wonen op een plek waar je na half 9 's avonds niet meer weg kan is een bewuste keus. Het mooie waddeneiland met veel natuur en stranden daagt haar bewoners uit om in beweging te blijven. En dat is belangrijk bij plezierig oud worden. Het liefst willen Texelaars thuis oud worden in hun eigen vertrouwde dorp. En dat kan ook op Texel. Niet omdat er overal zoveel voorzieningen zijn, maar omdat de mensen elkaar kennen. En als het echt niet meer kan dan ga je naar Den Burg. Daar zijn alle voorzieningen en daar kun je makkelijk 100 worden!

Benieuwd naar de rest van de uitslag? Lees hier verder.

texel8.jpeg

07-06-2016, 10:47

THUIS.TOUR OP TEXEL, DE FILM

Bekijk hier de video die is gemaakt van de THUIS.TOUR op Texel.


06-06-2016, 15:56

TEXEL KRIJGT VAN HET THUIS.LAB EEN ACHT

'Oud worden op Texel, dat zal wel lukken…'

Deze uitspraak geeft de nuchtere houding mooi weer van de meer dan 100 Texelaars waarmee het THUIB.LAB het gesprek aanging. Het liefst willen Texelaars thuis oud worden, ze willen hoe dan ook niet van het eiland af. En dat hoeft ook niet concludeert het THUIS.LAB na een driedaagse toer. De Texelse samenleving nodigt uit tot mee blijven doen tot de laatste dag. Niemand kijkt er van op als een vader van ver in de tachtig met een voldaan gevoel goederen rondrijdt voor zijn zoon. Ook het rustige leefritme, de frisse lucht en de nabije veelzijdige natuur dragen bij aan de prettige leefomgeving voor ouderen. De dorpen Oost, de Waal en Den Hoorn worden aangeprezen als plekken waar het goed oud worden is. Daar kennen en helpen mensen elkaar. Als je een hersenbloeding hebt gehad en afhankelijk bent van anderen voor je boodschappen of om je hond uit te laten kun je bijvoorbeeld gewoon in Oost blijven wonen. Uiteindelijk eindigt iedereen in Den Burg want daar zijn alle voorzieningen op loopafstand en kun je goed verzorgd worden in het zorghuis Gollards. Het THUIS.LAB geeft Texel daarom een 8.
Toch is niet iedereen er op gerust dat dit zo zal blijven de komende tien jaar. De bevolking vergrijst sneller dan gemiddeld. Dit heeft grote invloed op de veerkracht van de hechte gemeenschappen. Het zorghuis is vol en er zijn maar weinig aangepaste woningen. Gelukkig er een zorgcoöperatie opgericht, Texel Samen Beter. Samen met betrokken Texelaars, zorgverzekeraars, zorgleveranciers en de gemeente willen zij zorgaanbod op het eiland ‘verTexelen’ zodat elke Texelaar ook in de toekomst daadwerkelijk op Texel kan oud worden!

collage_thuistour_texel.png

19-05-2016, 10:42

WEGKIJKEN IS MAKKELIJKER

‘Hier heb ik geen kennis over dierproeven... ik weet hier te weinig van… ‘

Het bleek lastig voor mensen om deel te nemen aan ronde tafelgesprekken over nut en noodzaak van dierproeven. We kijken massaal weg als het om dierproeven gaat. Het is ongemakkelijk om dierenleed onder ogen te zien. We voelen ons niet competent om er iets over te vinden. Uiteindelijk vonden wij een paar voormalige arenagangers bereid mee te doen aan de dialoogsessies. De gesprekken kregen een verrassende wending.

De deelnemers uit de sector durfden zich hardop te verwonderen over het huidige nut en noodzaak van dierproeven. Wanneer zijn dierproeven daadwerkelijk in staat om risico’s voor bijvoorbeeld de menselijke gezondheid te verlagen? Het antwoord hangt af vanuit welk perspectief je kijkt naar de gezondheidszorg, voeding en wetenschap.
Met het tijdelijk vernieuwingsnetwerk dat Meneer de Leeuw samen met Stichting Proefdiervrij aan het organiseren zijn willen zij tot een matrix komen waarin voor elke type dierproef wordt ingeschat of en welke maatschappelijk risico's worden verkleind. En dat op zo'n manier dat iedereen het kan begrijpen, in de hoop dat meer mensen gaan meekijken naar onze dierproevenpraktijk in Nederland. Want dat is nodig.

proefdiervrij.jpg

28-04-2016, 11:13

HALLO, TOT WELKE VOEDSELFAMILIE BEHOOR JIJ EIGENLIJK?

Op 18 mei om 8:00 ‘s ochtends vindt een bijzonder ontbijt plaats op het plein van het provinciehuis van Zuid-Holland. Met een broodje in de hand wordt het voortgangsrapport ‘Zuid-Hollandse voedselfamilies’ gepresenteerd aan een eerste ring genodigen.

Op dit moment zoekt een dertigtal dwarsdenkers, friskijkers en pioniers op uitnodiging van de provincie Zuid-Holland en met ondersteuning van Meneer de Leeuw naar nieuwe ontwikkelrichtingen voor een duurzame landbouw in hun provincie. Een platform in wording met droom- en doekracht. Op 18 mei delen we onze eerste uitkomsten met een aantal mensen die mogelijk mee willen denken en doen aan onze zoekrichtingen Nationaal waterpark, 100 Megamakerstallen en Vensterlandbouw.
En de rode draad? Dat zijn de Zuid-Hollandse voedselfamilies. Want als het aan ons ligt, worden de vraag ‘tot welke voedselfamilie behoor jij eigenlijk’ binnenkort een hele gewone kennismakingsvraag…

Meer weten?
De voortgangsrapportage is online te lezen.

Voedselfamilie.jpg

Melkveehouder, frisdenker en pionier Bert Vollering: ‘Tussen 1996 en nu zijn we van de draadjestelefoon naar smart-koeienhalsbanden gegaan. Van nu naar 2036 is net zo’n traject. Gaan we mee of zeggen we: ik hoef niet, het is wel goed zo?'


23-03-2016, 11:22

Energiestrijd in Zorgcentrum de Schutse

Zorgcentrum de Schutse in Tholen is op 8 februari gestart met haar Energiestrijd. Een strijdteam van 8 medewerkers uit de zorg, de keuken, de linnenkamer en de facilitaire dienst doet met volle kracht mee aan deze strijd. De ideeën van medewerkers en bewoners stromen binnen. De eerste lampen zijn verwijderd. Er wordt bewust gewassen: volle trommels en drogen tot kastdroog. De keuken let op het gebruik van de apparatuur. Er is nog niet gestart met het laaghangend technisch fruit maar er is nu al 7% besparing gerealiseerd!
Interesse in een Energiestrijd tussen locaties van uw organisatie? Begin dan met een Energiestrijdsessie. Tijdens deze co-creatiesessie maken we samen met een brede groep medewerkers uit uw organisatie een plan van aanpak. Daarna bepalen we samen welke ondersteuning wij kunnen bieden om de strijd te organiseren en begeleiden.
Voor meer informatie: www.energiestrijd.nl/energiestrijdsessie

IMG_2539.jpg

16-03-2016, 08:26

HET VERNIEUWINGSNETWERK IS DOOD, LEVE HET NIEUWE VERNIEUWINGSNETWERK!

Ruim twee jaar geleden is het Vernieuwingsnetwerk in Groningen gestart door wijkambtenaren van de Gemeente Groningen. Met Meneer de Leeuw brachten zij Groningse koplopers bij elkaar. Stuk voor stuk doen zij mooie dingen voor de Stad. Maar samen kom je verder!
In het conceptboekje G®unningseconomie deelden we ons gevoel voor urgentie en potentie. We organiseerden de eerste Helpathon van Nederland #konminder.
Het afgelopen jaar zijn er gave spin-offs geweest, maar heeft het Vernieuwingsnetwerk zich niet laten zien. Lag het eigenaarschap niet genoeg bij het netwerk om nieuwe acties te ondernemen? Drie deelnemers namen het initiatief om in ieder geval nog één keer bij elkaar te komen. Om de kracht van verbinding te vieren en om goed af te sluiten.
Maar het netwerk gaat door. Op eigen initiatief. Met een nieuwe naam. Want er is nog steeds veel urgentie én potentie. En vooral genoeg te gunnen. Het is nog lang geen 2034.
Wordt vervolgd!

Van: Frank Brander, trekker vernieuwingsnetwerk Groningen

20160223_Loop_MarkSekuur.jpeg

25-02-2016, 09:11

STOP HET SYSTEEM, SLUIT AAN OP DE LEEFWERELD

Op donderdag 11 februari vond in Hoorn de kick-off de THUIS.ACADEMIE plaats. Dertig gemeente ambtenaren, wethouders en zorgprofessionals werden gebriefd om mee te doen aan de THUIS.GESPREKKEN. Dit zijn intieme gesprekken van ongeveer een uur tussen vrienden, dorpsgenoten, collega’s over hoe zij oud denken of hopen te worden en hoe ze daarbij voor elkaar kunnen of willen zorgen. Het doel is om met hen 40 gesprekken te voeren. De inzichten worden aan het eind van het jaar gebundeld in een leeragenda voor de sector.
Het uitgangspunt is dat de transitie in de zorg THUIS. begint. Daar worden nieuwe persoonlijke keuzes gemaakt, daar ontstaan nieuwe wensen en ideeën over oud worden.
Lees meer op de website van THUIS.LAB.

THUIS_HOORN.JPG

16-12-2015, 16:36

Nieuwe wegen inslaan

Een half jaar lang kreeg een bijzondere, niet direct voor de hand liggende groep van Rotterdammers de kans om gezamenlijk na te denken over de toekomst van onze stad en de rol van mobiliteit daarin. Het bleef niet bij dromen alleen. In de overtuiging dat kleine stapjes kunnen leiden tot grote veranderingen, werkten ze een hele reeks interessante projecten en experimenten uit, die het Rotterdam van morgen vandaag al dichterbij kunnen brengen.

Boekje
Hun verhaal bundelden ze in een prachtig boekje "Nieuwe wegen inslaan", dat vorige vrijdag feestelijk werd voorgesteld in aanwezigheid van een hele reeks genodigden. Benieuwd wat Kristalmobiliteit in Rotterdam is? Ooit gehoord van SMOP'pen? Denk je ook dat de BMX het fietsen een boost kan geven? Ontdek het allemaal in "Nieuwe wegen inslaan"!

Pas het begin
"Nieuwe wegen inslaan" is het resultaat van een traject dat begeleid werd door gemeente Rotterdam en DRIFT, met de hulp van Dries, die vanuit Meneer De Leeuw de ervaringen uit Gent inbracht. Het verhaal is echter nog niet ten einde. Dit is pas het begin van een nieuwe dynamiek rond mobiliteit in Rotterdam.

Schermafbeelding_2015-12-16_om_16_38_40.png

10-12-2015, 09:07

Wat betekent werk voor jou?

Dat is een van de vragen die we stellen om beter te begrijpen hoe het ‘werkt’ in Nederland participatieland. Meneer de Leeuw ondersteunt het tijdelijke vernieuwingsnetwerk van de regio Zaanstreek-Waterland dat aan de slag gaat met ruimte maken voor mensen met een arbeidsbeperking, in opdracht van het Werkbedrijf Zaanstreek-Waterland.

De afgelopen maand heeft een team vanuit het Werkbedrijf allerlei mensen geïnterviewd met vragen over onder andere de betekenis van werk, omgaan met mensen met een beperking, en het ‘participatiesysteem’ in Nederland. We interviewen mensen niet vanwege hun organisatiebelang of vertegenwoordigende functie, maar omdat we nieuwsgierig zijn naar hun visie en ervaring.

In februari nodigen we alle mensen die geïnterviewd zijn uit voor de eerste bijeenkomst van het tijdelijk vernieuwingsnetwerk. Met het netwerk gaan we aan op zoek naar nieuwe manieren van doen en organiseren waarmee mensen met een beperking gewoon aan het werk kunnen.

Schermafbeelding_2015-12-14_om_14_18_57.png

07-12-2015, 11:11

Helpathon Aftermovie

De Helpathon in Venhuizen begin oktober heeft laten zien dat het in Noord-Holland barst van mensen met ideeën over ‘beter oud worden’. Samen hebben ze op de Helpathon hun ideeën verder gebracht.

De Helpathon begon donderdag 1 oktober in een volle raadzaal in Venhuizen met maar liefst 17 pitches van ideeën over ‘beter oud worden’. Aan het einde van 48 uur met elkaar werken, waren 12 ideeën een stap verder gebracht en talloze nieuwe verbindingen, gebracht. De Helpathon werd op vrijdag bezocht door Tweede Kamerlid, Otwin van Dijk, die zeer geïnteresseerd was in het concept van de Helpathon.

Bekijk hieronder het verslag van de Helpathon!


20-09-2015, 10:04

Schrijf een Joepie op 6 november

Iets nieuws leren, dat is het sjiekste wat er is. En van een joepie-sessie leer je geheid iets nieuws. Over hoe verhaal werkt. Over framing. Over de kracht van een goede vraag. Over dialoog. Over jezelf, hoe jij denkt en schrijft. En over hoe een ander dat doet: heel anders. Wat heb je dan, aan het eind van de dag? Nieuw inzicht. Inspiratie. Zelfkennis. En een paar how-to’s die je nooit meer vergeet. Je bent welkom om zoveel mogelijk leuke mensen mee te nemen.

Wat leer ik?
Leer schrijven op een revolutionair andere manier. ’Revolutionair anders’, echt? Jep. Volgens de knettertjesimpele methode uit ‘Jippie, ik schrijf een joepie’ ga je aan het werk met een tekst die op je to-do list staat. Je leert hoe je intuïtief, bondig en overtuigend schrijft. Anders dan anders, dichtbij jezelf en in veel minder tijd.

Jippie, dat wil ik ook!

Euforisch schrijven? Schrijf je in voor de workshop via de webshop. De kosten zijn €75,- voor een dagdeel, inclusief een boekje en lunch!

Praktisch
Tijd en datum: 6 november van 12.00 uur tot 17.00 uur.
Waar: Meneer de Leeuw, in Oostknollendam
Kosten: €75,- inclusief lunch en een boekje.
Inschrijven: via de webshop.

12598422455_e35ebae1fd_o.jpg

18-08-2015, 14:18

Doe mee aan de Helpathon op 1, 2 en 3 oktober!

Ben jij of ken jij iemand met een concreet idee waarmee jij denkt dat wij THUIS in Noord-Holland beter oud kunnen worden? Of wil je mee helpen om een idee van iemand anders een stap verder brengen? Doe dan mee aan de Helpathon! Je bent 1, 2 en 3 oktober van harte welkom om met ons en 100 tot 200 anderen in 48 uur 20 goede ideeën een stap verder te helpen!

Doe mee!

Vind je het leuk om mee te doen aan de Helpathon? We zoeken nog:

- Ideeën
- Mensen die deel willen nemen in een team rondom een idee
- Coaches/facilitatoren die de teams helpen het beste uit hun idee te halen
- Vrijwilligers die met de wat praktische zaken ondersteunen

Misschien heb je een ander talent dat je in wil zetten tijdens de Helpathon? Alles is mogelijk!
Meld je aan via de website! Ook kun je hier meer informatie vinden over de Helpathon.


10-07-2015, 09:31

Expeditie door Gentse Leefstraten

Gent is beslist geen dooie boel, maar leeft pas echt in de leefstraat. Midden in de stad is het sociaal experiment leefstraat als de uitkomst van buurtberaad. een oase van rust, en ontmoeting. Ambtenaren uit Rotterdam, Groningen en Amsterdam deden op de excursie van 3 juli in Gent ideeën op.

Groningen
Vers van de pers in de juist deze week in Groningen door de gemeenteraad aangenomen motie om experimenten met leefstraten aan te moedigen. Alsof de belangrijkste aanbeveling de lage Landen al overgestoken was. "Er is geen blauwdruk voor deze burgerparticipatie. Een experiment kan alle kanten op en zo komt er iets uit waar de betrokkenen voor kiezen," zegt procesbegeleider Dries Gysels van de stichting Lab van Troje. “Het gaat niet om de uitkomst maar om de weg ernaar toe. We zoeken al doende uit hoe de stad van de toekomst er kan uitzien" Vandaar dat de zestien leefstraten - op het groene tapijt na - van elkaar verschillen.

Auto's horen hier niet
Over een lengte van honderd - tweehonderd meter zijn voetgangers en kinderen de baas. Picknicktafels, speeltuigen en bloembakken manen fietsers tot vertragen. Auto's horen hier niet. Parkeren is voor een stadsmens de grootste concessie, al staat de auto zijn eigen leefbaarheid in de weg. In buurtvergaderingen liepen de gemoederen soms hoog op. Aangezien het niet om autootje pesten gaat, was soms een halve een halve leefstraat een acceptabele variant. Waarom niet samen naar een oplossing zoeken? De leefstraat beslaat de twee maanden voor de schoolvakantie. ouders met kinderen leven daarna op de camping en autovrij is geen doel op zich.

Lab van Troje
Tijdens de fietsexcursie deed een dozijn deelnemers drie leefstraten aan, waar telkens sleutelfiguren in het experimenten hun verhaal vertelden. onder wie een de ondernemer Wim Desmet. Zin bedrijf is een opmerkelijke steunpilaar en Securex illustreert dat Lab van Troje meer is dan een clubje milieuactivisten. De overheid ziet dat ook: Stad Gent geeft Lab van Troje letterlijk ruimte om te kunnen experimenteren met de Stad van de toekomst. Het Lab van Troje groeide de voorbije jaren uit tot een netwerk van denkende doeners en doenende denkers, die Stad en bedrijven positief wil aanjagen in hun beleid. Volg hun ervaringen via Lab van Troje of de website van de Leefstraat, of lees ze in de boekbespreking van hun cahier.

Tekst: Hans Bosma

Leefstraat_-_expedtie_3_juli.jpg

17-06-2015, 10:08

Verslag workshop Data democratie & GDIndex

Welke belangrijke getallen zijn begrijpelijk voor degenen die willen bijdragen aan de ontwikkeling van hun gemeente? Welke begrijpelijk kengetallen geven aan hoe de gemeente er sociaal, economisch en ecologisch voor staat?

Tijdens de workshop op 27 mei in het Werkparadijs in de Polder bleek de GDindex zo'n begrijpelijke dataset. Deze workshop over de toekomst van de data democratie, gegeven door Geurt van de Kerk en Jeroen Brink, was drukbezocht.

Geen gemeente nodig
Ons toekomstperspectief over de data democratie, eigenlijk heb je niet echt een gemeente meer nodig, werd direct bevestigd door het feit dat er niet één ambtenaar aanwezig was. Het gesprek voert iedereen naar aanleiding van zijn locale index met de buren, collega's, of toch, met de gemeente. Na de zomer komt iedereen weer bij elkaar. De workshop gemist? Je kunt alsnog meedoen!

Voorbeeld: Wat zegt de GDindexl over Heerhugowaard?
Heerhugowaard profileert zich met de stad van de zon als duurzame gemeente. Maar hoe scoort Heerhugowaard nou daadwerkelijk in vergelijking met Alkmaar, Langedijk en andere gemeentes in Nederland op basis van de ecologische, sociale en economische ontwikkelingen?

GDindex_-_Heergowaard_en_buurtgemeenten.png

Hoe werkt het plaatje? Op het spinnenweb: het midden van het web geeft aan: niet duurzaam, de buitenste cirkel geeft aan: duurzaam. De score van Heerhugowaard is de lijn. Hoe voller het web, hoe duurzamer Heerhugowaard is. De gemiddelde score van alle 403 gemeenten wordt weergegeven door het vlak. De gemiddelde score van Alkmaar en Langedijk wordt weer gegeven met stippellijn. Bron GDIndex.nl

Naar aanleiding van het plaatje kunnen we de volgende conclusies trekken:

Op luchtkwaliteit en afvalscheiding na, was Heerhugowaard in 2012 minder ecologisch duurzaam dan het gemiddelde van alle gemeenten en Alkmaar en Langedijk.
=> Stel dat deze index de waarheid geen geweld aan doet… waar kunnen bewoners, gemeentelijke organisatie en ondernemers samen het verschil betekenen de komende 10 jaar? Waar kunnen Alkmaar en Langedijk en Heerhugowaard elkaar versterken om een ecologisch duurzamere leefomgeving te creeren en waar liggen hardnekkige problemen?

Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk delen hetzelfde sociaal economische profiel ten opzichte van het landelijk gemiddelde.
=> Geeft dit een relevant beeld voor de sociale economische opgaven waar Heerhugowaard voor staat of moeten andere indicatoren worden gevonden die de sociale ontwikkeling van Heerhugowaard aanvullend of beter kunnen schetsen? Welke 10 indicatoren zijn belangrijk voor de sociale ontwikkeling van de stad?


03-06-2015, 08:13

Inschrijving Energiestrijd 2015/2016 van start

De Telegraaf kopte op 21 maart 2015 dat er maar liefst 10 miljoen euro aan energie bespaard kan worden in de zorg. De Energiestrijd Zorghuizen 2014/2015 leverde met een totale besparing van 2 ton door de 37 deelnemers al een mooie bijdrage, maar het komende jaar gaan we door! Tijdens de komende wintermaanden wordt wederom een Energiestrijd Zorghuizen georganiseerd. Nieuw is dat deze keer ook een Energiestrijd Gemeentehuizen wordt georganiseerd.

Energiestrijd Zorghuizen
€20.000 euro energiebesparing, zonder grote investeringen en comfortverlies? Als dat bij St. Petrus in Boekel mogelijk is, kan dat overal. Ken of ben jij werkzaam bij een zorghuis die ook mee wil doen? Je kunt je alvast inschrijven door een mail te sturen naar ruud@energiestrijd.nl of door hieronder op de knop 'inschrijven' te klikken. Wie weet wordt er volgend jaar dan wel in jouw zorghuis een Lentebal georganiseerd!

Energiestrijd Gemeentehuizen
Komend jaar wordt niet alleen een Energiestrijd Zorghuizen georganiseerd, maar ook een Energiestrijd Gemeentehuizen. Ben je werkzaam bij een gemeente en wil je weten of het gemeentehuis wel echt duurzaam is? En of alle medewerkers betrokken zijn bij het thema energie besparen en bijvoorbeeld altijd de beeldschermen van de computers uitzetten? Schrijf je dan in voor deze strijd en spoor je buurgemeenten aan om ook mee te doen! Ook voor deze strijd kun je op de knop hieronder klikken, of voor meer informatie met Ruud Kos mailen.

Meer informatie
Wil je meer informatie over de Energiestrijd? Dat is te vinden via de website. Ook kun je je ideeën of vragen mailen naar Ruud Kos.

Burgemeester_Boekel_reikt_prijs_uit_aan_St_Petrus_1.jpg

De burgemeester van Boekel reikt de prijs uit aan het winnende huis van vorig jaar, het St. Petrus van Brabantzorg.

Alle_deelnemers_en_prijswinnaars_1.jpg

Tijdens het Lentebal vierden alle deelnemers de gezamenlijke besparing van 2 ton.

Eerste_dans_van_het_Danspaleis_1.jpg

Tijdens het Lentebal zorgde het Danspaleis voor de 'Gouden Ouden' van vroeger.

ENERGIESTRIJD_-_Pepik_en_Marjan_dansend.jpg

Er werd volop gedanst tijdens het Lentebal.


28-05-2015, 19:29

Wetenschapswijsheid, wetenschapsmusea en science centra

Op 29 april kwamen leden van de VSC, netwerk van wetenschapsmusea en science centra in Nederland en Vlaanderen, bij Meneer de Leeuw voor een Pioniersdag. Wat betekent transitiedenken voor wetenschapsmusea en science centra? Welke interventies zijn mogelijk om science centra en wetenschapsmusea wetenschapswijs te maken? We bedachten een aantal ingrepen die we eind juni verder gaan brengen... Wordt vervolgd!

vsc-logoslogan.jpg

19-05-2015, 11:42

Burgermeester Academie III start in oktober!

De inschrijvingen voor de Burgermeester Academie III zijn geopend! In de Burgermeester Academie leer je over en ervaar je hoe je door participatie met bijzondere burgers en ondernemers kunt innoveren binnen de overheid. De derde editie vindt plaats in Rotterdam in een snelkookpan-setting. Van dinsdag 13 oktober tot vrijdag 16 oktober dompelen we je onder in de wondere wereld van participatie. Je bezoekt lokale participatie praktijken en reflecteert op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook verbind je eigen normen en waarden met die van je werk.

Data & programma
De derde editie van de Burgermeester Academie start in oktober 2015 en duurt van dinsdag 13 oktober 16:00 tot vrijdag 16 oktober 16:00. De Academie vindt plaats in Rotterdam, hier overnacht je ook.

13 oktober - Kick-off & pitch
14 oktober - Op bezoek bij Burgermeesterpraktijk
15 oktober - Zelf op zoek naar Burgermeesterpraktijken
16 oktober - Radicaal actieplan
Januari - Terugkomdag

Klik hier voor meer informatie over het programma en om je aan te melden. Ook kun je hier filmpjes met praktische tips van de deelnemers van de vorige edities vinden en meer informatie over de resultaten.

burgermeesterbuttons.jpg

12-05-2015, 11:14

Gentenaren experimenteren met Leefstraat

Het Lab van Troje, onze Belgische partner, is in Gent begonnen met de Leefstraat. Straten zijn meer dan kasseien en parkeerplaatsen. Straten: daar ontmoet je elkaar. Straten: daar smeed je samen plannen, bouw je aan de buurt, is het aangenaam buiten zitten… Da’s de filosofie van de Leefstraten.

Tussen 1 mei en 13 juli experimenteren een hele hoop Gentenaars met hun droomstraat. Ze steken zelf de handen uit de mouwen om ruimte te maken voor spontane ontmoetingen en buurtactiviteiten, met meer groen en minder auto’s. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees er meer over via de website, Facebook, Tumblr en Twitter.

Startweekend
Het eerste weekend van mei werden de Leefstraten ingericht. Tientallen bewoners kwamen buiten, uitgerust met zaag en hamer, schop en teelaarde, worteldoek en verfkwast. De vrijgemaakte Leefruimte werd ingericht met veel groen, banken, speelruimte,.. De noeste arbeid werd beantwoord met Turkse thee en gebak, fruitsla en drinkgelag rondom dit gezamenlijk project. Kortom: het eerste weekend was alvast een groot succes!

Crowdfunding
De Leefstraat is een initiatief van de bewoners, ondersteund door het Lab Van Troje, en een hele reeks partners; dit alles met goedkeuring van Stad Gent. De Leefstraat heeft diverse sponsoren die meubilair en bloemen en planten inbrengt, maar er is nog veel meer nodig. Via Crowdfunding is de Leefstraat te steunen en dat is hard nodig! Om deze autoluwe en sociale straat bekender te maken en overal te laten ontstaan, kunnen we uw steun goed gebruiken!

Meer informatie
De ervaringen van de voige 2 edities kun je nalezen in een heus Cahier. Te bestellen via de website van het Lab van Troje. Zelf interesse om een eigen Leefstraat te beginnen? Neem contact op met Meneer de Leeuw voor de mogelijkheden!

Leefstraat_2015.jpg

06-05-2015, 08:55

Ontdek jezelf aan de hand van een plant

Zijn we in staat daadwerkelijk te zien wat we denken? En als we heel zorgvuldig kijken, kunnen we dan anders (leren) denken? Meneer de Leeuw organiseerde een workshop om jezelf te leren kennen door het bestuderen van een plantje. Samen met biosoof Jan Diek van Mansvelt en de planten uit Oostknollendam namen we op 14 april onze eigen waarneming en beleving onder de loep. Een bijzondere dag in uiteenlopend gezelschap: van augmented reality kunstenaar (“zonder afval, en dus ook bijzonder duurzaam”) tot belastingambtenaar, van economade tot foodfilosoof, van filmproducent tot oprichter van een voedselbank in het Gooi. Ieder met zijn of haar eigen drijfveren. In een leesbare PDF is een aantal foto's te vinden net als een paar van de vele langsvliegende inzichten en uitspraken. We zijn heel benieuwd hoe jij deze dag hebt waargenomen!

Klik hier voor de leesbare PDF!

Verslag_Leer_jezelf_kennen_door_middel_van_een_plant.png

29-04-2015, 16:01

Niet gewonnen, wel mooie woorden van de jury

Vorige week vond de uitreiking van de Logeion Galjaardprijs voor beste overheidscommunicatie plaats. Uit 64 inzendingen was Thuis. met 9 andere projecten genomineerd. Op de Galjaardag presenteerden Job Leeuwerke (Omring), Fleur Bakker en Pepik Henneman (Meneer de Leeuw) en Henk Huibers (pionier) aan het aanwezige publiek en de vakjury. Helaas gingen de publieks- en vakprijs niet naar deze samenwerking van Meneer de Leeuw en Omring, maar naar GGZ Friesland met de campagne ‘Niemand is zijn stoornis’.

De jury sprak lovende woorden over Thuis.: "Thuis is meer dan zomaar een begrip. Wie zich ergens thuis weet, kan zich ontplooien en ontwikkelen. Tussen een bonte waaier aan initiatieven om eigen verantwoordelijkheid van mensen aan te spreken en te helpen verzilveren, is dit project een pareltje op de schaal waarin het is bedacht en verder uitgevoerd."

Over Thuis.
Meneer de Leeuw en Omring startten THUIS. twee jaar geleden met de vraag: hoe word ik beter oud in Noord-Holland? Terwijl Nederland zich buigt over de gevolgen van de grote bezuinigingsopgave in de zorg, heeft het vernieuwingsnetwerk THUIS. zich de vraag gesteld hoe wij daar in Noord-Holland mee om gaan. Op deze manier ontstaan ideeën en beweging vanuit de samenleving in plaats vanuit de overheid of zorgorganisaties, die voorschrijven waar het heen moet met de zorg.

Markt_Thuis_tijdens_Galjaardprijs.png

02-04-2015, 17:25

THUIS GENOMINEERD VOOR LOGEION GALJAARDPRIJS

THUIS. is uit 64 inzendingen genomineerd voor de Logeion Galjaardprijs 2015 voor beste overheidscommunicatie! Meneer de Leeuw en Omring startten THUIS. twee jaar geleden met de vraag: hoe word ik beter oud in Noord-Holland?

Terwijl Nederland zich buigt over de gevolgen van de grote bezuinigingsopgave in de zorg, heeft het vernieuwingsnetwerk THUIS. zich devraag gesteld hoe wij daar in Noord-Holland mee om gaan. Op deze manier ontstaan ideeën en beweging vanuit de samenleving in plaats vanuit de overheid of zorgorganisaties, die voorschrijven waar het heen moet met de zorg.

Nu is THUIS. genomineerd voor de Galjaardprijs, de prijs voor de beste casus binnen de publieke communicatie. Logeion, vakvereniging voor communicatie, heeft tien onderscheidende projecten op het gebied van overheidscommunicatie genomineerd. Op basis van de criteria effectiviteit, innovatie en inspiratie is de uiteindelijke selectie tot stand gekomen. De overige genomineerden zijn o.a.:
- Gemeente Amsterdam en Red Alert Team– Witte heroïne
- GGZ Friesland – Niemand is zijn stoornis
- Nationale Politie eenheid Rotterdam – De wijkagent
- Veiligheidsregio Twente – Pilot Zelfredzaamheid & Spoorveiligheid.
De winnaar wordt bekendgemaakt op donderdag 23 april in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Naast de vakprijs wordt ook een publieksprijs toegekend.
Meer informatie over de Galjaardprijs is hier te vinden. Klik hier voor meer informatie over THUIS.

Banner-Galjaarddag2015.jpg

01-04-2015, 09:31

HOE DUURZAAM IS DE GEMEENTE WAAR JIJ IN LEEFT? (BRAINSTORM)

Los van het beleid van de lokale overheid, de politieke claims, de voorbeeld projecten...? Hoe duurzaam is jouw gemeente echt? Hoe staat het met de natuur, de woningbouw, het onderwijs, de minima als wij naar de harde cijfers kijken?

Je bent van harte welkom op woensdag 27 mei van 14:00 tot 21:00 in het werkparadijs in de polder.

Dan organiseert Meneer de Leeuw een brainstorm voor de mensen achter de onafhankelijke Gemeentelijke Duurzaamheidsindex. Wat vertellen deze cijfers over onze gemeente? Wij gaan samen andere bevlogen doeners en denkers verkennen hoe we met deze index het verschil kunnen betekenen. Heb je interesse? Meld je dan aan bij pepik[@]meneerdeleeuw.nl. Wij sturen je meteen dan de gegevens van jouw gemeente toe!

DUURZAAMHEIDSINDEX_-_uitnodiging_workshop.jpg

22-03-2015, 09:27

ZORGHUIZEN BESPAREN 2 TON TIJDENS ENERGIESTRIJD!

Meneer de Leeuw bedankt alle verzorgers, huismeesters en bewoners uit de 38 zorghuizen die door heel Nederland hebben meegedaan aan de Energiestrijd Zorghuizen! Zij hebben een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16%. In drie maanden tijd is dat een besparing van € 200.000,-! Wanneer deze resultaten worden omgerekend naar alle 1900 zorghuizen in Nederland, dan resulteert dat in een besparing van € 10.554.500,-. Lees het gehele persbericht hier.
Zorghuis Sint Petrus uit Boekel, werd 20 maart 2015 tijdens uitgeroepen tot winnaar met een besparing van 55% en € 20.000,- en dat hebben wij dansend gevierd tijdens het Lentebal!

Lentebal_2015.png

20-02-2015, 12:23

GRATIS WORKSHOP: JEZELF BETER KENNEN MET DANK AAN DE PLANTEN

eten_in_de_polder.jpg

Wat is je waarheid, waar vind je die en voor hoe lang? Transitiedenken heeft alles te maken met hoe je kijkt, waarnaar je kijkt en wat je daarbij denkt. Iemand met een bijzondere kijk op lerend leven in samenspel met de natuur is Jan Diek van Mansvelt. Op dinsdag 14 april is hij te gast bij Meneer de Leeuw om een workshop te geven rondom dit thema: ‘Leer jezelf beter kennen met dank aan de plant.’

In deze workshop neem je je eigen waarneming en voorstellingsvermogen onder de loep, net als het samenspel tussen innerlijke en uiterlijke werkelijkheid. Je bekijkt groei en ontwikkeling aan de hand van cycli van de planten in het Jisperveld, en maakt de koppeling naar ontwikkelingsprocessen in bedrijfsleven en organisatie-ontwikkeling. Van groei en ontwikkeling tot doorschieten en ontaarden: wat een plant doet, zie je overal terug.

Over Jan Diek
Jan Diek van Mansvelt (1943) studeerde biologie aan de UvA, was mede oprichter van het Louis Bolk Instituut, directeur-docent van de BD beroepsopleiding ‘Warmonderhof’ en bijzonder hoogleraar – universitair docent ‘Alternatieve Landbouw’ van de WUR. Hij was bestuurslid / voorzitter van de BD vereniging, de BD sectie en de natuurwetenschappelijke sectie van de ‘Freie Hochschule’ en buitenlands lid van de Russische Academie voor Landbouwwetenschappen – waar hij promoveerde en habiliteerde (Dr. Sc.). Gepensioneerd richtte hij met collegae de Stichting Down2Earth op die de actie Helphumus lanceert. Eerder werd hij tot Ere-voorzitter van de BD Vereniging benoemd en tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Datum: dinsdag 14 april; Tijd: 09:30 – 16:00 uur, inclusief lunch; Locatie: Werkparadijs in de Polder; Kosten: gratis, vrijwillige bijdrage.
Aanmelden: mail jantine@meneerdeleeuw.nl  met een korte motivatie waarom je mee wilt doen aan deze workshop. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. update: Deze workshop is vol.


16-02-2015, 08:12

WORKSHOP TIJDELIJKE VERNIEUWINGSNETWERKEN

Tijdelijk_Vernieuwingsnetwerk_v2_440.jpg

‘Hoe zorg ik voor enthousiasme en energie in rondom een goed idee?” "Hoe organiseer ik mensen rondom de maatschappelijke opgave waar ik mij mee bezig hou?" Tijdens de workshop ‘tijdelijke vernieuwingsnetwerken’ gaan wij het gesprek aan met een zeer diverse groep mensen: van Waterschap, Leger des Heils, stichting tegen dierproeven, netleverancier, Belastingdienst en bewoners met een missie. Gemene deler is dat iedereen op zijn eigen manier pioniert.

voor als het onderwerp groter is dan jezelf of je organisatie
Met voorbeelden uit de praktijk van Meneer de Leeuw worden praktische en conceptuele raamwerken gebruikt om tijdelijke vernieuwingsnetwerken te positioneren en praktische handvatten aangereikt om tijdelijke vernieuwingsnetwerken te organiseren. De Energiestrijd,, het THUIS.LAB, de HUT in Belastingdienst of het creatieve netwerk in Groningen en het sociale netwerk in Heerhugowaard zijn allemaal uitingen van tijdelijke vernieuwingsnetwerken. Telkens komen mensen op basis van gelijkwaardigheid bij elkaar rondom een onderwerp dat groter is dan henzelf. Ieder geeft zichzelf de ruimte om te draaien en van inzicht te veranderen. In deze netwerken spreek je elkaar aan op je vermogen om iets nieuws te denken en te doen!

meteen doen
Wat kan een tijdelijke vernieuwingsnetwerk betekenen voor jou? Wat is de eerste stap die je kunt zetten? We delen missie en praktijk ervaringen met elkaar: historisch centrum van stad verduurzamen, waar begin ik als bewoner? Ik heb een prachtige maatschappelijke tool: de gdindex.nl hoe zorg ik dat die ook maatschappelijk wordt gebruikt? Wij zullen er altijd zijn om voor mensen te zorgen... ook de moeilijkste gevallen... hoe kunnen wij onze drive delen met anderen? [i]Hoe kunnen wij blijven vernieuwen?[/i] Tijdens de workshop helpen de deelnemers elkaar, ze hebben heel veel expertise en ervaring met innovatie en maatschappelijke verandering... misschien het begin van een nieuw vernieuwingsnetwerk?

Ook een workshop tijdelijke vernieuwingsnetwerken bijwonen? Neem contact op met Meneer de Leeuw via debora@meneerdeleeuw.nl


27-01-2015, 23:12

Modulair en dynamisch bouwen

Modulair bouwen als een duurzaam antwoord op de inbreidingsopgave waar de stad Antwerpen voor staat. Meneer De Leeuw en VITO maakten hiermee een van de projecten uit het traject ‘Samen duurzaam wonen en verbouwen’ van Stadslab2050 concreet. Tijdens een uitgebreide ontbijtsessie op een bijzonder locatie, verbeeldden we met een groep koplopers de mogelijkheden van het modulair bouwen. Het resultaat is een ideeënboek én ambassadeurs die met de ideeën aan de slag zijn gegaan.


26-11-2014, 10:40

WAT IS DE ROL VAN EEN WIJKMANAGER IN EEN GEMEENTE IN TRANSITIE?

Schermafbeelding_2014-11-26_om_10_57_37.png

Tijdens het LPB congres in Groningen geeft de helft van de 400 aanwezige wijkmanagers aan dat diensten en voorzieningen in hun gemeente de komende 10 jaar radicaal zullen veranderen! Als wijkmanager sta je met één been in de ambtelijke organisatie en één been in de maatschappij. Vanuit deze unieke positie kan je ruimte vragen, maken en geven voor vernieuwing. Samen met generatie-expert Aart Bontekoning en pionierende directeur van Scholen aan Zee Eugene Kramer verkennen wij hoe wijkmanagers kunnen bijdragen aan de transitie in hun gemeente.


16-11-2014, 12:09

Gratis workshop tijdelijke vernieuwingsnetwerken

12598422455_e35ebae1fd_o.jpg

Hoe kun je in een tijdelijk vernieuwingsnetwerk samen met pionierende inwoners, ondernemers en ambtenaren op zoek naar nieuwe manieren van doen, denken en organiseren? Op zoek naar nieuwe oplossingen bijvoorbeeld in de zorg of in duurzaamheid.

In deze workshop maak je kennis met de opzet van tijdelijke vernieuwingsnetwerken en de burgermeester-aanpak. Voorbeelden zoals over het tijdelijke vernieuwingsnetwerk THUIS. en de De G®unningseconomie komen aan bod. En er is alle ruimte om de betekenis van tijdelijke vernieuwingsnetwerken voor jouw eigen werk te verkennen.

Datum: dinsdag 27 januari
Tijd: 14:00 – 17:00 uur
Locatie: Werkparadijs in de Polder
Kosten: gratis
Aanmelden: mail debora@meneerdeleeuw.nl een korte motivatie waarom je mee wilt doen aan deze workshop


16-11-2014, 11:16

Doe mee aan de 3e editie Burgermeester Academie

De derde editie van de Burgermeester Academie start in februari 2015. Samen met een groep ambtenaren maken we een reis langs plekken in Nederland en België waar iets bijzonders gebeurt. Waar mensen pionieren omdat ze denken dat het beter kan in hun straat, hun wijk of hun stad. Wat gebeurt daar, hoe en waarom gebeurt het en wat kun je daar als ambtenaar van leren?

Schrijf je in voor editie 3 van de Burgermeester Academie en reis samen met ons langs Oost-knollendam, Rotterdam, Groningen en Gent. Samen gaan we op zoek naar hoe je je vanuit de overheid kunt verbinden met de creativiteit en innovatiekracht van inwoners en ondernemers.

Lees hoe je als ambtenaar met burgers en ondernemers kunt innoveren>


16-11-2014, 10:16

Nieuwe Energiestrijd zorghuizen van start

energiestrijd_440x330.jpg

Dit jaar gaan maar liefst 39 zorghuizen de strijd aan om tijdens de drie wintermaanden zoveel mogelijk energie te besparen. Ondersteund door de strijdleiders en experts van Urgenda en Meneer de Leeuw voert in elk huis de energiecaptain de strijd aan. Samen met bewoners, verzorgers, vrijwilligers worden zowel kleine als grote maatregelen uitgeprobeerd.

Met het digitale platform -samen met Enelogic ontwikkeld- kunnen deelnemers op elk moment van de dag kijken hoeveel zij besparen en wie het klassement aanvoert. De winnaar bespaarde vorig jaar in drie maanden tijd €11.000,- op de energierekening! Alle deelnemers krijgen het kaartspel dat door Meneer de Leeuw is ontwikkeld met daarin de beste inzichten en tips uit zes energiestrijden.

Volg de strijd vanaf 1 december>


04-11-2014, 12:11

Elke tijd vraagt om zijn eigen bieb

Elke tijd vraag om zijn eigen bibliotheek! Bibliotheken bevinden zich op in een periode van grote verandering: er is minder geld beschikbaar vanuit de overheid en de behoefte van inwoners rond het lenen van materialen is in beweging. Samen met de Stichting Vrienden van De Bieb voor de Zaanstreek en het kennisplatform Aan de Zaan dacht Meneer de Leeuw na over een toekomst die zou passen bij ‘onze’ bieb:

Voorbeelden die we tegenkwamen en wat er in co-creatie is ontstaan, is te mooi om niet te delen. Van bijzondere bestaande initiatieven als FRSYKLAB en de FlexBieb tot nieuwe plannen voor biebboten, kookboekenclubs en een nieuwe rol voor de samensteller als inspirator.

Lees meer in het ideeënboek[/eurl]! Maak jouw bieb toekomstbestendig neem contact op met debora[@]meneerdeleeuw.nl


15-05-2014, 16:26

Lancering transitieagenda THUIS. op 11 juni

Ouderen_met_planten.png

De afgelopen maanden verkenden zo'n twintig bijzondere bewoners uit Noord-Holland hoe je beter oud kunt worden in deze regio. Nieuwsgierig naar de resultaten? Je bent op 11 juni aanstaande welkom bij de lancering van het THUIS.LAB en transitie-agenda. Wij denken THUIS. beter oud te kunnen worden… Wat denk jij?


04-04-2014, 12:35

Sterke impuls voor participatie in stadsdeel

Schermafbeelding_2014-04-04_om_13_59_34.png

'Wij hebben ruimte gemaakt voor bewoners om zelf een masterplan te maken voor de openbare ruimte. Daar ben ik trots op,' aldus een van de ambtenaren uit het vernieuwingsnetwerk van Amsterdam West. Meneer de Leeuw organiseerde hier het leertraject 'Leren door Participeren'.
bekijk in het ideeënboek hoe het netwerk nieuwe vormen van participatie onderzocht>


04-04-2014, 11:50

Winnaar Energiestrijd bespaart 11.000 euro

Energiestrijd_-_luchten.jpg

Odendael uit Sint-Oedenrode heeft vrijdag 21 maart de Energiestrijd Zorghuizen 2014 gewonnen. Het zorghuis bespaarde in drie maanden tijd zo'n € 11.000 op de energierekening. Initiatiefnemers Urgenda, wooncorporatie Habion en Meneer de Leeuw willen in 2014/2015 dat honderd zorghuizen de strijd aangaan.
Lees meer over de Energiestrijd Zorghuizen>


04-04-2014, 11:42

Nieuwe Burgermeester Academie van start

start_burgermeester_academie.jpg

foto: Peter Clausman

Op 13 februari is de tweede editie van de Burgermeester Academie van start gegaan. De kandidaten gaan de komende weken aan de slag met vragen als: ' Hoe kan ik bewoners betrekken bij het waterbeheer?', 'Hoe kan ik de creativiteit van bewoners écht benutten bij stedenbouwkundige ontwerpen?' en 'Hoe organiseer je zakelijke participatie?'.
Lees meer over hun ervaringen op het blog van de Burgermeester Academie>


23-12-2013, 13:39

Groningen, voorbeeldstad van participatie?

Schermafbeelding_2013-12-23_om_14_41_42.png

Inspiratiefestival Let's Gro liet het zien: 'stadjers', de inwoners van Groningen, zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van hun stad. Wordt Groningen dé voorbeeldstad van participatie in Europa? Een tijdelijk vernieuwingsnetwerk gaat werken aan participatie en ontwikkeling in de stad op maatschappelijk, politiek en ambtelijk niveau. Meneer de Leeuw maakt deel uit van het aanjaagteam en coacht hen.


29-10-2013, 14:53

Van praten naar doen

pepik-giraffe.jpg

Pepik hield een voordracht tijdens de duurzame week van advies- en ingenieursbureau Movaris. Vaklad B+U, bouw en uitvoering, schreef een artikel over de bijeenkomst. 'Niet langer praten over duurzaamheid maar doen!'


07-10-2013, 19:18

De Powerhouse: energiebesparend renoveren

Meneer de Leeuw doet natuurlijk weer mee aan de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2012. Dit jaar zijn we -als mede initiator van het netwerk Duurzaam Ondernemen in Noordwest Holland- betrokken bij de organisatie van het Powerhouse. Tijdens de bijeenkomst bekijken we vanuit ons project Ik blijf hier wonen welke renovatieoplossingen het MKB biedt voor energiebesparend renoveren (oftewel smart restylen) voor particulieren. Als aftrap verscheen afgelopen week een 'Duurzaamheid & Innovatie'-bijlage in het Noorhollands Dagblad. Er zijn nog enkele plekken vrij voor het Powerhouse.


02-10-2013, 10:32

cover_leerboek.jpgcover_leerboek2.jpg

Leren van de praktijk

Op 2 oktober werd het Burgermeester Leerboek gepresenteerd tijdens Best of Burgermeester Academie in Pakhuis De Zwijger. Het boek bevat de lessen, inzichten en eye-openers uit de eerste editie van de Burgermeester Academie. Een handig boek voor ambtenaren die willen innoveren door participatie met burgers en ondernemers.


09-09-2013, 16:30

dante2.jpg

Ik blijf hier wonen

Woningen stijgen niet langer automatisch in waarde. Nu dat tot steeds meer woningeigenaren is doorgedrongen, besluiten zij vaker te blijven wonen waar ze wonen. Ook zijn eigenaren bewust van het feit dat ze steeds meer geld kwijt zullen zijn aan hun energiegebruik. Duurzame renovatie van een woning kan de oplossing zijn: huiseigenaren kunnen nog lang plezierig wonen en daarnaast ook energie besparen.

Lees meer hierover in de "Ik blijf hier wonen"- katern die Meneer de Leeuw samenstelde voor het Noordhollands Dagblad van 9 oktober 2013. Met alles over de stand van zaken op het gebied van duurzaam renoveren. Huiseigenaren en bouwprofessionals komen aan het woord die smart restylen al in praktijk brengen. Voor lezers die zelf aan de slag willen, maar nog niet weten hoe, kunnen meekijken bij een aantal voorbeeldhuizen van lezers. Lokale bouwexperts zullen hun visie op duurzaam renoveren toepassen op deze woningen. Het katern besteedt ook aandacht aan duurzaam gerenoveerde bedrijfspanden, huurwoningen, aardewoningen en nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Noordhollands Dagblad van 9 oktober dus. Mis 'm niet!


03-07-2013, 17:12

zorg.jpg

foto: Hallo Horst aan de Maas

Wie zorgt er voor jou en voor wie zorg jij?

Meneer de Leeuw is samen met adviespraktijk Viatore en regionale zorgleverancier Omring een open innovatietraject gestart in Noord- Holland Noord. Grote veranderingen en bezuinigingen in het beleid dwingen de zorgsector na te denken over de manier waarop deze zich organiseert.

Voor het innovatietraject werden afgelopen maanden bijzondere bewoners, ondernemers, beleidsmedewerkers, pioniers en gemeentemedewerkers geïnterviewd over hun beeld van de zorg. Vorige week vond de eerste ontmoeting van het tijdelijke transitienetwerk – de zogenaamde ‘zorgarena’- plaats. De leden uit de arena buigen zich de komende maanden over de vraag hoe wij in deze regio beter oud(er) kunnen worden. De eerste resultaten worden eind 2013 verwacht.

Het participatieve innovatieproces dat het zorgtransitieteam volgt staat beschreven in het Burgermeesterboek. Voor meer info kun je contact opnemen met Pepik Henneman.


02-07-2013, 11:36

Op bezoek in een Gentse leefstraat

De deelnemers aan de Burgermeester Academie bezochten het Belgische Gent waar onder leiding van Meneer de Leeuw een transitieagenda mobiliteit 'Fiets van Troje' werd ontwikkeld. Zij ontmoetten burgermeesters (ambternaren, bewoners, bestuurders) die de eerste Gentse leefstraat mogelijk maakten. Wordt deze kleine -maar strategische- stap het begin van echte duurzame mobiliteit in de stad?


13-06-2013, 09:58

Borrel & Pitch in Werkparadijs

Pepik Henneman is Urgenda's regiospinner voor Noord-Holland, en oprichter en bestuurder van het netwerk Duurzaam Ondernemen in Noordwest- Holland. Op 26 juni faciliteert hij de Borrel & Pitch in het Werkparadijs in de Polder van Meneer de Leeuw. De bijeenkomst staat in het teken van het veranderende economische en fysieke Noordhollandse landschap. Welke kansen biedt dit voor jouw bedrijf, juist nu? Welke maatschappelijke vraagstukken kunnen duurzame ondernemers in deze tijd oppakken? Lees meer>


13-06-2013, 09:53

Kersverse transitieagenda Montreuil

Vanavond ondertekenen de oud-ecologieminister van Frankrijk en de huidige burgermeester van Montreuil, Dominique Voynet, de eerste Franse lokale transitieagenda. Twintig koplopers beschrijven in '2013->2030: Vers une ville sobre, solidaire, (e)co-constuite' de omslag naar een solidaire en klimaatbestendige stad. In het kader van het Europese MUSIC- project coachte Meneer de Leeuw samen met DRIFT het transitieteam van deze banlieu om het transitiearenaproces vanuit de stad in gang te brengen. De betrokken ambtenaren hebben hun nek ver uitgestoken voor dit project.


10-05-2013, 09:33

Ambtenaren leren van burgers

"Burgermeester Academie laat ambtenaren leren van burgers." VNG Magazine publiceert vandaag een mooi stuk over de Academie. Lees het hieronder.


06-05-2013, 14:47

Lees het Burgermeesterblog

uit_je_eigen_stad.jpg

Burgermeesters bij Uit Je Eigen Stad in R'dam

Het verslag van de tweede bijeenkomst van de Burgermeester Academie staat online. Over broodnodige flexibiliteit, macht en machteloosheid, en koplopers met passie. Houd het blog van de Burgermeester Academie in de gaten voor updates.


12-04-2013, 17:24

Wonen in een Gentse 'leefstraat'

Een artikel in de krant over toekomstplan 'Fiets van Troje' in stad Gent. De initiatiefnemers van deze transitieagenda, gefaciliteerd door Meneer de Leeuw, gaan voortvarend te werk. Onlangs introduceerden zij drie leefstraten. Lees het artikel hieronder.


08-04-2013, 10:39

Energie besparen dankzij bewoners

artikel_telegraaf.jpg

Een leuk artikel in de Groene Telegraaf over de energestrid tussen zorghuizen, die Meneer de Leeuw samen met Urgenda en Habion organiseerde. Zorghuis De Gouden Leeuw uit Zelhem won de strijd en bespaarde drie maanden maar liefst 20 % minder gas en elektra. "Als wij omgerekend op jaarbasis 20 procent, oftewel 14.000 euro hebben kunnen besparen, betekent dat miljoenen voor de 1600 zorghuizen die Nederland telt! We zijn er trots op dat we het voortouw hebben kunnen nemen.”


02-04-2013, 15:58

Burgermeesters op de radio

burgermeesterbuttons.jpg

In het NCRV- programma Casa Luna schuift Pepik Henneman in de nacht van 4 op 5 april aan om verslag te doen van de eerste dag van de Burgermeester Academie en te spreken over de noodzaak van innovatie van onderop. Op 4 april kun je om 00:00 uur afstemmen op radio 1 om het gesprek live te beluisteren.
UPDATE: luister het fragment hier terug.


02-04-2013, 14:49

Lezen: Open innovatie voor de publieke zaak

Pepik Henneman en Debora Timmerman schreven een artikel over de stille revolutie die zich sinds enkele jaren voltrekt. Over bedrijven, burgers en maatschappelijke organisaties die zelf het heft in handen nemen. Het artikel is gepubliceerd in het tijdschrift InGovernance en is hieronder te lezen.


20-03-2013, 10:30

Zorghuis bespaart 20% stroom en gas tijdens energiestrijd

zorghuis.jpg

Bewoners verzorgen fietsend energie voor Het Mobiele Naaiatelier.

Op initiatief van Habion (specialist in ouderenhuisvesting) en in partnerschap met Urgenda en Meneer de Leeuw strijden vier zorghuizen wie de meeste energie bespaart deze winter. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Een van de huizen heeft 20% weten te besparen.

Het gemiddelde energieverbruik loopt bij de zorghuizen sterk uiteen: het stroomverbruik per persoon varieert met een factor vijf. Het gasverbruik per m2 met een factor vier. Verkwisting van energie is zonde. Zeker in deze tijd van verandering zal in zorghuizen de energieperformance er toe doen. Tijdens dit bottom up initiatief gingen, na een feestelijk aftrap van Het Mobiele Naaiatelier, bewoners en verzorgers enthousiast op zoek naar energiebesparingsmogelijkheden (kijk hier voor tips).

Ook werd specialist Joep van de Ven van CV- tuning net als bij de andere energiestrijden ingevlogen om de CV- systemen beter in te regelen samen met de energiestrijders. Zijn conclusie: het is te warm! Met een helder dag- en nachttemperatuurbeleid en door kritisch te kijken kunnen zorghuizen 15 a 20% gas besparen.

Op 21 maart wordt officieel bekend wie de strijd heeft gewonnen. Het is inmiddels al duidelijk dat aandacht voor energieverbruik in de zorg loont. Het onderwerp is mede dankzij de strijd hoger op de agenda komen te staan. De energiestrijd is een eerste stap in de transitie van een energieverslinde zorg naar een energieneutrale zorg.

Meer weten over hoe je een energiestrijd kunt inzetten om energiebesparen op de agenda te zetten? Neem contact op met Pepik Henneman.


19-03-2013, 10:35

Burgerparticipatie moet groeien

BP_groep.jpg

Burgerparticipatie, burgerinitiatief en gemeenschap krijgen in gemeente Hollands Kroon opnieuw betekenis. Na enkele decenia van groei en welvaart moet Nederlanders noodgedwongen afkicken van de vertrouwde verzorgingsstaat. Sociale diensten moeten desinstitutionaliseren. Hollands Kroon, een nieuwe fusie gemeente in de Kop van Noord- Holland, betrekt inwoners en organisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van haar beleid. Tussen 2013 en 2016 probeert de gemeente uit hoe dat het beste gaat. Om deze ontwikkeling in gang te zetten kwamen zaterdag 2 maart inwoners, organisaties en vertegenwoordigers van gemeente samen om onder begeleiding van Pepik Henneman hierover te praten.


28-02-2013, 16:42

Transitievirus in Gent

illustratie_Lokaal.jpg

beeld: GFS

Het transitievirus verspreidt zich snel in Gent. Lees er alles over in het artikel uit het Belgische blad Lokaal. Auteur Bart van Moerkerke schrijft over de uitvoer van de Gentse toekomstplannen die onder begeleiding van Meneer de Leeuw tot stand kwamen.


11-02-2013, 11:41

Burgers hebben de antwoorden op de crisis

De website socialevraagstukken.nl publiceerde vorige week het artikel Burgers hebben de antwoorden op de crisis door Pepik Henneman en Debora Timmerman. Over de innovatiekracht van burgers en de Burge(r)meester Academie. Lees nu>


07-02-2013, 13:51

Burge(r)meesterboek: speciale actieprijs € 20,00!

Burgermeesterboek.jpg

Ter gelegenheid van de lancering van de Burgermeester Academie kun je het Burge(r)meesterboek tegen een speciale actiekorting aanschaffen. Bestel het boek voor 30 april 2013 en betaal geen € 29,75, maar slechts € 20,00.
Bestel boek>


05-12-2012, 16:25

De Fiets van Troje: duurzaam mobiliteitsplan

troje.jpg

De fiets van Troje is een toekomstplan voor het Belgische Gent. De stad wil in 2050 klimaatneutraal zijn en mobiliteit speelt hierbij een belangrijke rol. Gent heeft haar nek uitgestoken om samen met een twintigtal experts en pioniers zich te buigen over een gemeenschappelijke toekomstagenda voor de stad. Meneer de Leeuw en Drift begeleidden het proces. De uitkomst is een transitieagenda met toekomstbeelden en icoonprojecten. Zoals bijvoorbeeld wijken waarin alle faciliteiten binnen tien minuten te voet of met de fiets bereikbaar zijn. En een verbonden stad met uitgebreid en vooral duurzaam openbaar vervoer.


05-12-2012, 15:27

Vernieuwen bij de Belastingdienst


Tien deelnemers van de Belastingdienst worden uit hun strakke werkomgeving gehaald om in alle ruimte te werken aan een eigen idee of een innovatief idee voor hun organisatie. Dat is het concept achter De Hut, een doorlopend vernieuwingstraject van de Belastingdienst om de innovatiekracht van de medewerkers te versterken. Samen met partners Studio Liaan en New shoes Today gaven we invulling aan drie pilot-projecten op bijzondere en inspirerende locaties met als motto 'verrijk jezelf, verrijk je idee'.


05-12-2012, 15:14

Op zoek naar spelende ambtenaren

De samenleving heeft ambtenaren nodig met lef; mensen die burgerparticiatie omarmen en spelenderwijs met burgers aan de slag gaan om mooie resultaten te bereiken. Dat werd duidelijk tijdens het succesvolle congres over burgerparticipatie 'I ♥ Burgers 2012', waarvoor Pepik dagvoorzitter was. Tijdens het congres werd er gesproken met bestuurders, directeuren, ambtenaren én burgers. Wethouder Ingrid van Engelshoven nam Haagse Burgermeesters (pionierende burgers) mee en sprak over de Haagse praktijk. Jan Henk Tigelaar vertelde over de eerste berg in Nederland, een project dat het ideale denkkader biedt voor innovatie door participatie.


05-12-2012, 14:36

Interview: "Ruimte voor dwarsdenkers"

"De 'gratis' ideeën die vanuit de samenleving komen, met het daarbij gratis meegeleverde draagvlak: daar kan de overheid niet omheen." Een quote uit een artikel in vakblad Binnenlands Bestuur. Hiervoor werd Pepik geïnterviewd over het Burgermeesterboek en de kracht van burgers bij beleidsvorming.


05-12-2012, 14:28

Inspirerende mini-documentaire over MUSIC


Werk jij aan de klimaatbestendigheid van je stad? Neem dan vijftien minuten de tijd om een inspirerende mini-documentaire over het MUSIC-project te bekijken. Meneer de Leeuw begeleidt de internationale bijeenkomsten van deze samenwerking tussen Aberdeen, Montreuil, Gent, Ludwigsburg en Rotterdam. De transitieteams uit de vijf Europese steden willen de CO2-uitstoot per 2030 halveren. Zij werken aan innovatie in hun stad door participatie met koplopers en pioniers. Voor Gent en Montreuil is Meneer de Leeuw ook transitiecoach.


06-08-2012, 12:11

Interview: "Ruimte voor dwarsdenkers"

"De 'gratis' ideeën die vanuit de samenleving komen, met het daarbij gratis meegeleverde draagvlak: daar kan de overheid niet omheen." Een quote uit een artikel in vakblad Binnenlands Bestuur. Hiervoor werd Pepik geïnterviewd over het Burgermeesterboek en de kracht van burgers bij beleidsvorming.