Meneer De Leeuw België

Meneer De Leeuw brengt ook in België transitie in co-creatie in de praktijk. We begeleiden beleidsmakers en organisaties in hun zoektocht naar nieuwe oplossingen voor de complexe maatschappelijke vraagstukken. Onze specialiteit hierbij is het samenbrengen van innovatieve burgers, ambtenaren en ondernemers in tijdelijke vernieuwingsnetwerken, met vaak bijzondere resultaten. Hieronder vind je enkele van zulke projecten.


Modulair en dynamisch bouwen

Modulair bouwen als een duurzaam antwoord op de inbreidingsopgave waar de stad Antwerpen voor staat. Meneer De Leeuw en VITO maakten hiermee een van de projecten uit het traject ‘Samen duurzaam wonen en verbouwen’ van Stadslab2050 concreet. Tijdens een uitgebreide ontbijtsessie op een bijzonder locatie, verbeeldden we met een groep koplopers de mogelijkheden van het modulair bouwen. Het resultaat is een ideeënboek én ambassadeurs die met de ideeën aan de slag zijn gegaan.


Het Leefstraat-experiment

Leefstraat.jpg

De Leefstraat is het eerste experiment van Lab van Troje. In 2013 en 2014 brachten veertien Leefstraten een nieuwe dynamiek op gang in Gent. De Leefstraten prikkelen bewoners en beleidsmakers door ze proefondervindelijk te laten ervaren hoe verschillende partners samen een straat, en daarmee ook de openbare ruimte, anders kunnen gebruiken en beleven. Het experiment is het resultaat van een co-creatief proces tussen bewoners, Lab van Troje, stadsdiensten en partnerbedrijven.

www.leefstraat.be


Lab van Troje

lab_van_troje_rgb_kopie.jpg

Lab van Troje is een onafhankelijk netwerk van samenwerkende burgers, bedrijven, overheden en organisaties in Gent en omgeving. Met strategisch gekozen experimenten wil Lab van Troje concrete ervaring opdoen en tonen dat structurele veranderingen mogelijk zijn. Het Lab vormt een creatief laboratorium dat zo oplossingen aanreikt om versneld te komen tot een duurzame, leefbare en klimaatneutrale Gentse regio.

Op 7 november 2014 werd het Lab van Troje officieel opgericht. Dit was een logische volgende stap in een proces dat dag op dag twee jaar eerder startte, op de avond dat 25 koplopers - begeleid door Meneer De Leeuw en Stad Gent - een eerste keer naar buiten kwamen met hun toekomstvisie op duurzaam Gent, beschreven in“ de toekomstagenda Fiets van Troje.

www.labvantroje.be