Blader door artikelen

Fair Solar

Een belangrijke eerste stap is gezet!

Bij de fabriek van Exasun te Den Haag werd de eerste transitie-agenda 'FAIR SOLAR?' voor eerlijke en circulaire zonne-energie gelanceerd. Het bevat een belangrijke boodschap aan alle klimaat koplopers. We moeten de zonne-energietransitie versnellen én bijsturen. Meneer de Leeuw bedankt de provincie Zuid-Holland voor de opdracht en wenst alle koplopers van het Fair Solar Netwerk veel doorzettingsvermogen toe.

Waar een wil is, is een weg

Nederland heeft de ontwerpkracht om kwalitatief betere en eerlijkere zonnepanelen te produceren en kan het vermogen ontwikkelen om panelen te hergebruiken en zelfs hoogwaardig te recyclen. Naast maatschappelijke en ecologische winst, kan dit ook substantiële economische voordelen opleveren. Wellicht zelfs dat Nederland dé circulaire hub van Europa kan worden.

Afgedankte panelen krijgen een nieuw leven

Dankzij de hulp van het Fair Solar Netwerk werden in 2021 twaalf afgedankte zonnepanelen en een omvormer geïnstalleerd op het dak van het huis van Pepik Henneman (zie ook de Nieuwsuuruitzending die tot kamervragen heeft geleid). Het is nu verre van triviaal om panelen een langer leven te geven. De sector staat op dit moment helemaal niet te wachten op hergebruik van panelen. Het Fair Solar Netwerk, ZonNext en partners als Refurn, HR PremiumParts hebben al onze steun nodig. Het is echt vechten tegen de bierkaai. Wij moeten helpen deze activiteit niet alleen wenselijk maar ook van strategisch belang te maken. Straks stopt China met exporteren bij gebrek aan grondstoffen... en produceert alleen nog voor eigen markt... wat dan?